Блог

Храни, които ще направят учениците и студентите по-умни

Храни, които ще направят учениците и студентите по-умни Снимка: http://blog.edupath.com

Мозъците на учениците и студентите "печелят" от съставките, открити в изброените по-долу храни. Природата осигурява множество вкусни предложения за децата ни, но за съжаление те не се предлагат в школските лавки.

Тези храни, разбира се, помагат за  функционирането на мозъка на всички хора, не само на младите учени.

    Червени чушки

    Огнената червена чушка може да повиши бдителността по време на сесия при студентите, без излишни нерви и безсъние, причинено от поетите ненужни дози кафе.
    Използвани като заместител на еспресото, чушките (сладки и пикантни) също осигуряват едни от най-високите дози витамин C.
     Нервните клетки използват витамин C, за да функционират и витамин С се натрупва в нервните окончания. Консумирането на плодове с много витамин C подобрява настроението на хората в сравнение с хората, които не са любители на плодовете, според проучване в списание Human & Clinical Nutrition.
     

    Конопено семе

    Консумирането на коноп/канабис обикновено не помага, когато става въпрос да си спомним факти за изпитите, но семената на растението помагат на мозъка.  

    Семената на  конопа  съдържат алфа-линоленова киселина (АЛК/ALA), която служи в производството на клетъчните мембрани на мозъка, както и на миелин - химикал, който предпазва нервните окончания и дава възможност за комуникация между тях. 

    Много други семена и ядки, включително чиа, лен и орехи също съдържат АЛК.

    Картофи

    Човешкият мозък изсмуква голяма част от енергията на организма. Той използва около 20% от дневната хранителна енергия, която един възрастен организъм е консумирал. А детските мозъци използват дори повече...  

    Поддържането на добро ниво на глюкоза в кръвта ще осигури постоянен поток от енергия за мозъка. Глюкозата се съдържа в изобилие в картофите и зърнените храни.

    Интересен факт е, че здравословните нива на глюкоза помагат при формирането на спомените (според десетки изследвания, публикувани в Neuroscience & Biobehavioral Reviews).

    Тиквени семки

    Желязото е необходимо за синтеза на хемоглобин, съответно за транспортирането на кислород към тъканите и органите. То осигурява нормалното функциониране на главния мозък и влияе на състоянието на имунната система. A тиквените семки са богат източник на желязо.

    Липсата на желязо намалява доставките на кислород в мозъка, както и възпрепятства производството на невротрансмитери - химически вещества, използвани за комуникация между мозъчните нервни клетки. Симптомите на недостиг на желязо включват раздразнителност, неспособност за концентрация и загуба на памет. Липсата на този минерал в таламуса (част от мозъка) може да доведе до синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, според проучване, публикувано през 2013 година в World Journal of Biological Psychiatry.

    Яйца

    Аминокиселината триптофан се отнася до няколко мозъчни функции като сън, чувствителност към болка и контрол на настроението.
    Експеримент, публикуван в Psychopharmacology установява, че липсата на триптофан намалява също способността на хората да определят по лицевите изражения на другите дали те се страхуват, дали са щастливи, тъжни или отвратени.

    Човешкото тяло не може да произвежда триптофан и затова аминокиселината трябва да се набавя рез храната. Яйцата съдържат високи нива на триптофан.

    Стриди

    Човешкият мозък зависи и от минералът цинк. Цинкът играе важна роля в комуникацията между невроните и вътрешното функциониране на нервните клетки, и неправилните му нива могат да доведат до смърт на невроните, свързани с инсулта, епилепсията и болестта на Алцхаймер, според проучване The Journal of Neuroscience.
    Стридите съдържат голямо количество цинк. Вегетарианците могат да си го набавят чрез пшеницата.

    Телешко месо/ стек

    Телешкото месо осигурява най-високата концентрация на витамин В12 от всички храни, които американците често консумират, според United States Department of Agriculture (USDA).

    Проучване в Neurology установява, че недостигът на витамин В12 се отнася до неврологични разстройства, психични смущения и промени в химичния състав на кръвта. Дефицитът на В12 трябва да се открие рано, за да се избегнат необратими увреждания на нервната система. Симптомите на дефицит включват загуба на памет, болка и необичайни усещания в крайниците.

    Бадеми

    Бадемите са богат източник на витамин Е. Този витамин предпазва мозъка от стареене. Освен това играе важна роля в познавателните способности и процесите на ума, свързани с внимание, памет и учене.

    Йодирана сол

    Поръсването на някои "храни за мозъка" (печени тиквени семки или печени картофи) с йодирана сол само може да им добави още повече ползи.

    + ***Слънце***

    Излизането на открито по време на активно учене помага на мозъка на студента или ученика, като позволява на кожата да синтезира витамин D от слънчевата светлина. Витамин D защитава невроните на хипокампуса (областта на мозъка, участваща във формирането на паметта). Витамин D също засяга транспорта на глюкозата в мозъка, което е важно за осигуряване на енергия към "гладния" мозък.

    Източник: Mashable.com


    ВИЖ ОЩЕ:
    >>> НАХРАНЕТЕ МОЗЪКА
    >>> Гответе заедно. Хранете се заедно. Разговаряйте. Превърнете времето на трапезата във време за семейството!