Блог

Ползите от консумацията на телешко месо

Ползите от консумацията на телешко месо Снимка: Unsplash.com
Месото е основна и незаменима част от диетата на българина. Колкото и да е отричано и избягвано от някои режими на хранене, то си остава изключително ценен източник, както на енергия, така и на незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи, а някои видове месо са особено полезни... Ето затова в статията ще "говорим" за телешкото месо.

Телешкото месо е продукт, получен от телета, най-често от мъжки пол и на възраст от 4 до 6 месеца. То е на доста по-висока цена от говеждото и най-вече се свързва с немската, швейцарската, унгарската, чешката, както и с италианската и френската кухня.

Цветът на телешкото, а именно - бледорозовият, е продукт на режима на хранене на животното. Режимът включва прясно или адаптирано мляко. Хемоглобинът е в много по-малки количества в телешкото месо, в сравнение с този в говеждото, а от там съдържа и по-малки количества желязо.

Още за месото, добито от млади телета ::: телешкото :::


Фината текстура на месото от млади телета зависи от възрастта на животното. Понеже телетата се колят в много ранна възраст, те нямат възможност да засилят и развият мускулатурата си. Затова и месото е много по-крехко, а това не се наблюдава при говеждото месо.

За да се добие висококачествено телешко месо, добитъкът е на терен, където за него грижите са на изключително високо ниво. Животните обитават боксове, които дават възможност на телетата да се разхождат, да стоят, да се разтягат и да лягат.

Имаме два вида телешко месо: млечно - с бледорозов цвят и зърнено - с по-тъмен цвят. Голям процент от телешкото месо, предлагащо се в супермаркетите и останалите търговски обекти за хранителни стоки, е млечно. Режимът на изхранване на млечните телета е строго контролиран. В него са съчетани, както желязо, така и други, много важни хранителни вещества. Начинът на това хранене изисква още добавянето на аминокиселини, минерали, а също така мазнини, въглехидрати и витамини.


Хранителен състав и калории на сурово телешко месо за 100 гр.

Калории - 152 KCal
Белтъчини - 21 г
Въглехидрати - 0 г
Мазнини - 7 г

Мазнини и мастни киселини

Общо мазнини - 7 г
Наситени мастни киселини - 2.878 г
Мононенаситени мастни киселини - 2.866 г
Полиненаситени мастни киселини (общо) - 0.292 г
Омега-3 - 0.03 г
Омега-6 - 0.01 г

Белтъчини / аминокиселини

Общо белтъчини - 20.85 г

Аланин - 1.307 г
Аргинин - 1.36 г
Аспарагинова киселина - 1.88 г
Цистин - 0.21 г
Глутаминова киселина - 3.13 г
Глицин -1.41 г
Хистидин - 0.68 г
Изолевцин - 0.92 г
Левцин - 1.63 г
Лизин - 1.73 г
Метионин - 0.54 г
Фенилаланин - 0.814 г
Пролин - 1.06 г
Серин - 0.84 г
Tреонин - 0.8 г
Триптофан - 0.1 г
Тирозин - 0.64 г
Валин - 1.025 г

Витамини

Витамин B1 (Тиамин) - 0.049 мг
Витамин B2 (Рибофлавин) - 0.154 мг
Витамин B3 (Ниацин) - 4.818 мг
Витамин B4 (Холин) - 67.4 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина) - 0.576 мг
Витамин B6 (Пиридоксин) - 0.355 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина) - 6 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин) -1.97 мкг
Витамин E - 0.35 мг
Витамин K1 - 1.1 мкг

Минерали

Калций - 12 мг
Мед - 0.06 мг
Желязо - 1.99 мг
Магнезий - 19 мг
Манган - 0.01 мг
Фосфор - 175 мг
Калий - 289 мг
Селен - 14.2 мкг
Натрий - 68 мг
Цинк - 4.55 мг

Стероли

Холестерол - 62 мг

Други
Пепел - 1.71 г
Вода - 67.13 г


Телешко месо
телешко месо

Ето ги и ползите от консумацията на телешко месо

1. Чудесен хранителен източник на желязо.

Желязото помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород до клетките в цялото тяло. To е от съществено значение и за енергията, за мозъчната функция и за здравословния растеж. Микроелементът е особено важен за подрастващите момичета, бременните жени и спортистите.

2. Цинкът в телешкото месо се усвоява по-лесно, отколкото цинкът, съдържащ се в растителните храни.

Минералът, съдържащ се в телешкото месо играе жизненоважна роля в клетъчния метаболизъм на тялото. Той помага да се поддържа силна имунна система, която от своя страна се бори с инфекциите.

3. Чистото телешко месо е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Това е здравословната мазнина, която се открива още и в рибата и която поддържа мозъчната функция и здравето на сърцето. Месо от едър рогат добитък, хранено с трева, е чудесен източник освен на омега-3 мастни киселини и на конюгирана линолова киселина, която редица проучвания показват, че намалява риска от рак, затлъстяване, диабет и някои нарушения на имунната система.

4. Ах, този витамин В12!

В12 подпомага нервната система. Витаминът се открива в най-голямо изобилие в месото и не е така лесно-достъпен в растителните продукти. Именно това превръща недостигът на В12 основателна грижа за веганите.

5. И още витамини от група В са налични в телешкото месо.

Витамин В6 повишава имунната система, ниацин (витамин В3) подпомага храносмилателната система, а рибофлавин (витамин В2) насърчава здрава кожа и очи.

6. Телешкото е с високо съдържание на фосфор, а това помага на тялото да преобразува приетата храна в енергия.

7. Съдържа всички необходими аминокиселини за изграждане на мускули и кости.

8. Консумирайте телешко месо, за да се възстановите лесно и бързо след травми, изгаряния и инфекции.

9. Телешкото месо е диетично.

То има ниско съдържание на калории - 152 ккал/100 г и не съдържа мазнини и тлъстини, каквито откриваме в свинското месо например - 213 ккал/100 г.


Като част от една балансирана и здравословна диета, консумирането на органично месо (и с прием на зеленчуци) със сигурност ще помогне да представите на света най-добрата версия на себе си! Сигурни сме, че вече сте гладни за една порция телешко, нали?!

>>> Научете за DRY AGING BAG™ технологията за зреене на крехко, сочно и ароматно говеждо месо в домашни условия. После ще ни благодарите ;)


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Пилешко месо
>>> Патешко месо
>>> Микробиом диета