Блог

Насладете се на следобеда с 6 супер лесни рецепти за коктейли!

Насладете се на следобеда с 6 супер лесни рецепти за коктейли! Снимка: unsplash.com

Победете мрачните и студени есенни дни с тези освежаващи и плодови рецепти за интересни коктейли! Оставете настрана топлия чай и вместо това "прегърнете" ягодите и ментата; насладете се на тези вкусни напитки у дома, на парти или на двора, и останете свежи през цялата година!

1. МОХИТО

Мохито е един от най-популярните коктейли от ром, сервиран днес, с рецепта, известна по целия свят. Произходът на тази класическа напитка може да бъде проследен до Куба още през 16-ти век.

Мохито е малко по-трудоемък от другите коктейли, защото включва бъркане на ментата, но крайният резултат си заслужава усилията. Ментата се комбинира с останалите съставки за допълнителна доза освежаване, което, макар и често свързано с лятото, може да и се насладите по всяко време на годината.

Съставки:
3 листа мента
15 мл обикновен сироп
60 мл бял ром
25 мл сок от лайм, прясно изцеден
Сода по собствен вкус
Гарнитура: клонче мента

Указания: Леко разбъркайте ментата с сиропа в шейкъра. Добавете рома, сока от лайм и леда и го разклатете за кратко. Прецедете в подходяща чаша върху студен лед. Налейте сода по собствен вкус и гарнирайте с клонче мента и резенче лайм.

Снимка: МОХИТО/ Unsplash.com
Мохито коктейл

2. WHISKY SMASH

Whisky Smash прави своя дебют в книгата с рецепти в изданието от 1887 г. на „Ръководството на барманите“ от Джери Томас, въпреки че варианти на тази смес от плодове и уиски вероятно са правени в продължение на десетилетия преди това включване.

Трябва да компресирате лимоновите кори, за да отделят не само соковете им, но и маслата в кората, което създава по-богат вкус в комбинация с уискито и захарта. Добавянето на няколко листа от прясна мента към шейкъра придава охлаждащи ментови нотки.

Съставки:
3 лимонови клинове
60 мл бърбън
20 мл сироп
4 листа мента
Гарнитура: клонче мента + резенче ягода

Указания: Разбъркайте лимоновите резенчета в шейкър. Добавете бърбън, сироп, ментови листа и лед и разклатете, докато се охладят добре. Двойно прецедете в стъклена чаша върху пресен лед. Украсете с клонче мента и/или резенче ягода.

Снимка: WHISKY SMASH/ Unsplash.com
WHISKY SMASH коктейл

3. ЯГОДОВ КОКТЕЙЛ

Трябва да ви предупредим че ягодовия коктейл е опасно вкусен. Съществуват стотици различни вариации, а дори и вие сами може да си нагласите тази рецепта по собствен вкус. От съществена важност е съставките да бъдат възможно най-свежи а много лесен начин да намерите качествени такива е да разглеждате онлайн брошури. Например в момента има много добри оферти на водки в Билла брошура, проверете сами и може да откриете други съставки на отлични цени...

Съставки:
5 узрели ягоди, с отстранени листни краища
5 листа пресен босилек
1 лимон, изстискан (плюс резенчета за гарнитура)
Мед
50 мл водка
Газирана вода

Указания: В шейкър разбъркайте добре ягодите с босилека. Изстискайте сока на един лимон и малка лъжичка мед. Добавете водката и разбъркайте всичко добре. Напълнете чашата с лед и изсипете сместа си в чашата. Допълнете чашата по ваш вкус със газирана вода. Смесете, като налеете напитката обратно в чашата си за смесване, след това обратно в чашата за пиене. Украсете с лимонов кръг и ягода.

Снимка: ЯГОДОВ КОКТЕЙЛ/ Unsplash.com
Ягодов коктейл

4. МИМОЗА

Няма по-свеж и вкусен коктейл от мимозата. Бърз за приготвяне и доставящ всички плодови вкусове на лятото. Перфектен за всякакви събития като свадби, партита до басейна или дори годинки. Коктейлът е кръстен на растението мимоза с жълти цветя - Acacia dealbata.

Съставки:
Плодов сок (за най-добър вкус си изстискайте сока сами)
Шампанско
Резенче плод за гарнитура

Указания: Започнете със студени съставки и ги дръжте охладени. Топлите мимози не са толкова освежаващи. Сервирайте мимоза в чаши за шампанско, въпреки че може и да ползвате други високи чаши, понеже техният висок дизайн помага да се задържат мехурчета. Налейте първо пенливото вино. В противен случай сместа от вино / портокалов сок може да прелее. Когато наливате виното, дръжте чашата си леко наклонена (както бихте наливали с бира), за да запазите карбонизацията. Не си бъркайте мимозите! Самото наливане ще смеси вашата напитка. Може да добавите резенче плод за украса по ваш вкус и преценка.

Снимка: МИМОЗА/ Unsplash.com
Мимоза коктейл

5. PAINKILLER КОКТЕЙЛ

Далечният братовчед на Piña Colada, Painkiller е богат плодов коктейл, който остава верен на името си. Той ще излекува всичко, което ви боли. Коктейл, направен от тъмен ром, сок от ананас, портокалов сок и кокосов крем. Напитката е създадена през 70-те години в бара Soggy Dollar на Британските Вирджински острови (BVI). Коктейлът се приготвя изключително лесно и се пие още по-лесно.

Съставки:
50 мл ром
120 мл сок от ананас
30 мл портокалов сок, прясно изцеден
30 мл кокосов крем
Гарнитура: индийско орехче, прясно настъргано
Гарнитура: ананасово резенче

Указания: Добавете рома, сока от ананас, портокаловия сок и кокосовия крем в шейкъра с лед и разклатете енергично, докато напитката се охлади добре. Прецедете в подходяща чаша над натрошен лед. Гарнирайте с прясно настъргано индийско орехче и резенче ананас. Сервирайте със сламка.

Снимка: PAINKILLER КОКТЕЙЛ/ Unsplash.com
Painkiller коктейл

6. ШПРИЦ ОТ СМОКИНЯ И МАЩЕРКА

И като за последно, коктейл който е подходящ за края на лятото и за началото на есента. Този коктейл има всички вкусове на есента - мащерка, тръпчив сайдер и сладки смокини, съчетаващи се в разкошна коралово-розова презентация. Този коктейл от смокиня и мащерка е направен изцяло от съставки, които можете да намерите във всеки магазин - смокини, лимони, мащерка и сайдер.

Съставки за сиропа от мащерка:
1/2 чаша захар
1/2 чаша вода
1 голяма връзка пресни листа от мащерка (оставете няколко за гарнитура)


Съставки за един коктейл:
2 пресни смокини
25 мл пресен лимонов сок
25 мл сироп от мащерка
450 мл водка
450 мл сайдер

Указания: В малка тенджера на слаб огън задушете захарта, водата и листата на мащерка за 5 минути. Отстранете от огъня и оставете да престои поне 10 минути, така че мащерката да се "влее" в сиропа.
За да направите коктейла, объркайте смокините и лимоновия сок в шейкър за коктейли. Добавете препълнена лъжичка лед, заедно с лимоновия сок, 25 мл сироп от мащерка и водка. Разклатете, докато се охлади добре, след това отлейте в подходяща чаша. Отгоре налейте сайдера (по ръба на чашата). Украсете с резен смокиня и стрък мащерка!

Снимка: Шприц от смокиня и мащерка/ Unsplash.com
Шприц от смокиня и мащерка, коктейл


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Алтернативи на кофеина
>>> Гурме кухнята - качество, удоволствие и здравословна храна