Блог

Повече от пет порции плодове и зеленчуци на ден – без ефект?!

Повече от пет порции плодове и зеленчуци на ден – без ефект?! Източник: theternalist.blogspot.co.uk

Ново проучване отново поставя акцент върху консумирането на пет порции плодове и зеленчуци дневно, но и навежда на мисълта, че всяко количество над тези пет порции на ден не удължава живота.

Анализ върху десетки независими проучвания от цял свят, публикуван в The British Medical Journal (BMJ) показва, че с всяка порция плодове и зеленчуци, рискът от преждевременна смърт намалява, но допълнителното количество над тези пет порции не носи допълнителен „бонус” за организма.

Новият анализ разглежда 16 проучвания в САЩ, Азия и Европа, включващи повече от 833 000 души, от които около 56 000 са починали по време на периода на проучването. Изследователи в САЩ и Китай откриват, че консумацията на повече плодове и зеленчуци е свързана с по-нисък риск от смърт по всички причини, особено от сърдечно-съдови заболявания.

Средният риск от смърт се е понижавал с около 5% за всяка допълнителна порция плодове и зеленчуци, до пет пъти на ден, но не и над тези пет порции. Именно този анализ дава допълнителни доказателства, че по-високата консумация на плодове и зеленчуци е свързана с по-нисък риск от смъртност по всякакви причини, особено на смъртността в резултат на сърдечно-съдови заболявания.
Прагът е около пет порции плодове и зеленчуци на ден, след което рискът за смъртността по всички причини не намалява още повече.

Сегашните препоръки във Великобритания са за консумация на 5 порции плодове и зеленчуци на ден, като на практика повечето възрастни индивиди успяват да консумират около четири порции. Англичаните не премат достатъчно количество плодове и зеленчуци, по данни на проведена в периода 2008-2012 г. национална анкета. Само 30% от хората в активна възраст и 41% от по-възрастното население успяват да достигнат препоръчителните пет порции на ден.

Седем порции на ден?
Имаше призиви за увеличаване на дневната квота за консумация на плодове и зеленчуци. По-старо проучване в страната бе открило, че не пет, а седем са здравословните порции за деня. Но и до днес препоръчителните порции си остават пет на ден и апелът към обществото е да се приемат повече плодове и зеленчуци.

Факти за "5 на ден"

Апелът е базиран на препоръка на Световната Здравна организация (СЗО).

  • Той очертава здравните ползи на това да се консумират именно пет порции плодове и зеленчуци, всяка от по 80 грама.
  • Петте порции трябва да включват разнообразни плодове и зеленчуци.
  • Повечето плодове и зеленчуци се броят за една порция: един банан, една праскова, един домат и пр.
  • Могат да се включват пресни, консервирани и сушени плодове и зеленчуци, и натурални сокове (без консерванти).
  • Картофите не се включват в списъка, защото те са основен източник на въглехидрати/ нишесте в диетата. 

В заключение BMJ отново напомня, че приемането на здравословна и балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и фибри, с ниско съдържание на наситени мазнини, захар и сол, съчетана с по-висока физическа активност помага да се поддържа здравословно тегло и да се намали риска от развитие на сърдечно заболяване, диабет тип 2 и някои видове рак.

Източник: BBC.co.uk