Блог

Протеини за отслабване

Протеини за отслабване Колаж: Zdravoslovno.com
Представяме ви най-добрите източници на протеини, които включени в една здравословна и балансирана диета биха могли да подкрепят (и дори да възнаградят) усилията за отслабване.

Протеините играят ключова роля в борбата с килограмите, защото ни помагат да се чувстваме сити и същевременно - да запазваме чиста мускулна маса.
Включването на богати на белтъчини храни в диетата може да помогне за регулиране на теглото и да доведе до така желаното отслабване.

Представяме ви най-добрите източници на протеини, които включени в една здравословна и балансирана диета биха могли да подкрепят (и дори да възнаградят) усилията за отслабване:

    1. ПИЛЕШКИ ГЪРДИ

    Чистото пилешко месо, без кожа и кости, е превъзходен източник на протеин с ниско съдържание на мазнини и калории.

    2. Сьомга

    Мазната риба като сьомгата осигурява белтъчини и здравословни мазнини, които могат да помогнат за контролиране на глада и за засилване на метаболизма.

    3. Тофу

    Тофу е източник на растителен протеин, който е с ниско съдържание на калории и може да се използва в най-различни ястия.

    4. Кисело мляко

    Киселото мляко е с високо съдържание на протеини и може да бъде питателна закуска или опция за междинно хранене.

    5. Говеждо месо

    Чистото говеждо месо осигурява протеин и важни хранителни вещества като желязо и цинк например.

    6. Яйца

    Яйцата са отличен източник на протеини и съдържат незаменими аминокиселини. Консумирането на яйца за закуска също може да помогне за контролиране на апетита.

    7. Фасул и други бобови растения

    Бобът, лещата и нахутът са растителни източници на протеини и фибри, които дават усещане за ситост.

    8. Киноа

    Киноа е пълнозърнесто растение, което съдържа всички девет основни аминокиселини, a това превръща тази храна в пълноценен източник на протеини.

    9. Извара

    Нискомаслената извара е с високо съдържание на протеини и може да се използва за засищаща закуска сутрин или като добавка към салати.

    10. Пуешко месо

    Пуешките гърди без кожа са чудесен избор за чисто птиче месо с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини.

Не забравяйте, че докато протеинът е важен за загубата на тегло, балансираната диета, която включва разнообразие от храни, богати на всички хранителни вещества (нутриенти), е ключова за доброто здраве. Освен това контролът на порциите и общият прием на калории са важни фактори във всяка една диета, целяща отслабване.
Съветваме ви да се консултирате със здравен специалист или диетолог за конкретни насоки за постигане на вашите индивидуални цели за отслабване.


Виж още:
>>> Всичко за протеините (белтъчините)
>>> Тези чудодейни фибри
>>> Диети