Блог

ТОП храни и тенденции в храненето през 2017-та

ТОП храни и тенденции в храненето през 2017-та Снимка: Zdravoslovno.com

Според Американската асоциация за здравословен живот кулинарният пазар е в състояние на преход, който води началото си от края на 1990 г. Потребителите са все по-информирани относно това какво съдържа тяхната храна, как тя се отглежда и как може да повлияе на здравето им в дългосрочен аспект. Вегетарианството и веганството вече са дълбоко залегнали и присъстват сред най-новите тенденции в храненето, но също така и някои видове месо се завръщат на сцената.
А част от тенденциите за 2017-та година са по-скоро забавни и повече ароматни, отколкото хранителни в интерес на истината ;) 

Списък с тенденциите в храните и храненето на Американската асоциация за здравословен живот за 2017 година:

  • Слънчогледов протеин

Този дребно молекулен протеин има склонност по-бързо да се превръща в енергия. По-лесен е за усвояване от организма и не съдържа соя и мляко, а това го прави лесно приспособим към повечето диети. Кафявият ориз, грахът, конопът и соевият протеин са флагманите на всяка веганска и вегетарианска диета, но слънчогледовият протеин се изкачва към върха с бързи темпове.

  • Сок от диня

Със своята комбинация от освежаващ вкус и мощни хранителни вещества като ликопен, калий и естествена захар, сокът на динята се явява директен съперник на кокосовата вода, както и си е истинско предизвикателство. Чудесен за хидратация и в удобна "опаковка" той е рай на антиоксиданти и калий, които помагат за регулиране на кръвното налягане също така. Привържениците на сока от диня твърдят, че той е перфектен охладител след тренировка и идеална алтернатива на алкохола.

  • Масло 

В светлината на научните изследвания, които сочат опасността от изкуствените и преработени масла и маргарини, то истинското масло се готви да се завърне на сцената, особено с маслото в органичен вариант. Едно е сигурно, че в по-малки количества то може да задоволи апетита, не съдържа химикали и определено се счита за здравословна храна.  
Ресторантьорската индустрия възприе тази тенденция и магически ястия с добавка на масло вече започнаха да се появяват в менютата на някои ресторанти.

  • Козе месо 

Kозето месо определено е по-хранително от говеждото, плюс това то съдържа малко количество мазнини и повече количество протеини и желязо в сравнение с останалите животински меса. Козето е сред най-чистите и натурални меса, защото животните пашуват високо в планините, където природата все още не е замърсена.
Козето месо наподобява агнешкото, но е с по-земна и дъвчеща се текстура.

  • По-малко захар, но повече натурални подсладители 

Медът и натуралните сиропи заемат мястото на преработената захар, която определено е новото "лошо момиче" в модерния хранителен пейзаж. 

  • Супи 

Супите със сигурност гарантират по-пълно удоволствие от консумацията на зеленчуци (и плодове), и даряват още повече фибри, плътен вкус и текстура. При изцеждането на плодовете за направата на шейкове например, фибрите се губят.
Супите притежават множество предимства, в това число повече хранителна стойност и по-добър детоксикиращ ефект.
Освен това, консумирането на супа има и социален елемент - да се седне на масата и ястието да се яде бавно с лъжица, както е било едно време... Тенденцията за по-често консумиране на супи всъщност е част от една по-голяма социална тенденция, тази на минимализма: по-малко и по-малки вещи, по-малки жилищни пространства, по-прост начини на живот и по-малко усложнения в ежедневието ни.

  • Плодови десерти 

Плодовите десерти се завръщат. Новата нотка тук е екзотиката като цяло - японски и китайски десерти, които се състоят от манго, грейпфрут, череши и дълъг списък от непроизносими азиатски и индийски изкушения. Понякога накиснати в собствените си сокове, те се сервират почти замразени или с добавени ядки за хрупкавост.
Отново, тази мини-тенденция е част от едно по-глобално движение под надслов "Обратно към нашето здраве", което движение набира скорост вече повече от две десетилетия. 

  • Осъзнаване ролята на белтъчините

Редица медицински научни изследвания посочват нуждата от белтъчини сред населението в средна възраст. За първи път от десетилетия насам на висококачествения протеин му се отрежда полагащо място в хранителната схема. Тъй като е от съществено значение за функционирането на мозъка, както и за безброй други функции на организма, ролята на протеина се превръща и в тенденция в храненето, която е вероятно да прерастне в национално съзнание през следващите десетилетия. 

  • Устойчиво хранене

Устойчивото хранене е тенденция, която постави началото си преди няколко години. И тъй като приготвянето на храната изисква огромни количества прясна вода и енергия, много консуматори започнаха да преразглеждат начина, по който приготвят храната си, като целта е да използват в този процес по-малко количества вода и енергия. 

  • Философията "Не всички мазнини са лоши"

С новите медицински факти, че "с малко съдържание на мазнини" не означава непременно "здравословно", то интересът към храните с добри (ненаситени) мазнини е налице.
Храните, съдържащи ествествени мазнини (като авокадо и ядки) осигуряват важни за организма хранителни вещества, които поддържат работата на мозъка и осигуряват крайно необходимата за работата на целия организъм енергия.

  • Сервиране в купи

Супер-купи или както ги наричат още протеинови паници, чаши с бульон , енергийни купи с амарант, просо, спелта (динкел), фаро, лимец и други "древни" зърна.
За закуска, обяд или вечеря, ястията в купа съчетават разнообразието от зеленчуци с богати на въглехидрати храни (киноа, кафяв ориз) и тези, които са богати на протеини (месо, яйца, фасул, ядки, сирене, тофу).
Авокадото също присъства в този вид ястия.
На сутринта купа с плодове, кисело мляко и пълнозърнести храни би дала чудесен старт на деня ;)   

  • Мексиканска, карибска и филипинска кухня

Това са трите не-американски победителя в класацията за 2017-та, вероятно поради здравословните си дарове.
Автентичната мексиканска храна е много повече от тежка и натоварена с мазнини кухня, както повечето ресторанти ни карат да вярваме. Същото важи за карибската кухня и филипинската кухня, като и двете имат безброй идеи за храна на тези, които искат да се хранят правилно и не се оповават единствено на калориите

  • Намаляване на отпадъците

Една от нехранителните тенденции в храненето - за намаляване на отпадъците често е в съчетание с по-малко ядене, или "умно" хранене. Ресторантьорската индустрия вече се е свързала с това движение като предлага по-малки порции за почти всяка точка от менюто на заведението. 
Голяма част от тенденцията за намаляване на отпадъците е свързана с компостирането - практика, която започна преди много време, но стана по-широко разпространена сред американските потребители в края на 90-те години на миналия век. Много ресторанти сега притежават и писмени политики за намаляване на отпадъците без значение дали това означава добавяне на компост към дадена общност, дарение на допълнителни порции за приюти за бездомни хора, или просто раздаване на допълнително количество храна в края на деня.

----------

Забелязва се, че някои от посочените по-горе тенденции дори не са храни сами по себе си, а по-скоро практики. Намаляването на отпадъците, консумирането на по-малки количества храна и мисълта за устойчиви храни са само част от общата картина на това, което учените наричат "ново хранене." Не става въпрос вече за "мен", "аз" или за получаването на "моята храна", а по-скоро храненето се възприема в по-глобален аспект с мисъл за опазване на околната среда и здравето на планетата в дългосрочен план - и всичко това се възприема като грижа за собственото ни здраве. 

Тенденциите идват и си отиват, така че ще бъде интересно да проследим кое от написаното по-горе ще се задържи за повече от няколко години. Не всичко разбира се може да бъде толкова "голямо" и всеобхватно като шейковете, сушито или студеното кафе, но пък всяка една от посочените точки по-горе има причина да присъства в класацията за 2017-та година.  

Източник:  Chris Peterson, The Healthy Living Association, USA


Канадската агенция THP споделя в атрактивното си видео (представено по-долу) тенденциите във вкусовете и храненето през предстоящата 2017 година: 

  1. Филипинска храна (Filipino Food)
  2. Супите са на мода (Souping) -  запазва се тенденцията от 2016-та година
  3. Фенси напитки (Fancy FIZZ)
  4. Пакетирани мазнини (Fat Pack)
  5. 50 нюанса на черното (50 Shades of Black)
  6. Съвременна еврейска кухня (The New Jewish)
  7. Азиатски десерти (Asian Desserts) 
  8. Вдъхновение от острова (Island Inspired) 
  9. Майсторска пастърма (Artisanal Jerky) 
  10. Изключителни § прекалени глезотии (Extreme Indulgences)

ТОП храни и тенденции в храненето през 2017-та

Източник: THP's 2017 Flavour & Trend Forecast 

БЕЛЕЖКА: 

Така представените тенденции стигат твърде далеч от вкусовите предпочитания на българина и традиционните за българската кухня ястия. Остава да затаим дъх през 2017-та година и да отбележим каква част от тях ще бъдат въведени и в България... А дотогава нека се постараем да се храним балансирано и в унисон с нашите потребности и с природата. Защото здравословното хранене и природосъобразния начин на живот гарантирано не са навредили на никого!

Виж още: 

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2016-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2015-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2014-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2013-та