Блог

Пет супер звезди на спорта, които не докосват месо

Пет супер звезди на спорта, които не докосват месо GlynLowe.com

Възможно ли е да си конкурентноспособен във физически изискващите състезания от професионалния спорт без протеини от месо?

Вегетарианството не само не пречи на доброто представяне на един елитен атлет, но дори му помага да покаже най-доброто от себе си, твърдят редица спортни звезди, които не слагат месо на масата си. Те набавят необходимото им количество протеини и въглехидрати без да поемат наситени мазнини. Тяхното меню включва храни като пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, плодове и зеленчуци. Сред най-ефикасните заместители на месните протеини са храни като боб, тофу и ядки.

Ето и пет супер звезди на спорта, които са заклети вегетарианци: 

5. Винъс Уилямс- тенис

7-кратната шампионка от турнири от Големия шлем Винъс Уилямс получава през 2011 година тежката вест, че има автоимунното заболяване "Синдром на Сьогрен". Винъс започва веднага битка с коварната болест, като една от първите й стъпки е да изключи месото от своето меню. Тя набляга на сурови и биологични храни, а преди мачове си набавя калории с ориз, паста и хляб. По-голямата от сестрите Уилямс не само се завърна победоносно в тура, но на 34-годишна възраст отново е сред претендентките за отличията от големите турнири. Тенис залози за нова нейна титла от любимия й Уимбълдън се приемат отдавна.

4. Боде Милър- алпийски ски

Боде Милър е най-успешният американец в алпийските ски със своите пет олимпийски медала, в това число злато от Ванкувър 2010. Той е пример за подражание не само с уменията и постиженията си на пистата, но и с здравословният и природосъобразен свой начин на живот. Боде е вегетарианец по рождение и в момента е сред най-големите застъпници на биологичното земеделие. Самият той има собствена биологична градина в своя дом в щата Ню Хемпшир.

3. Робърт Париш- баскетбол

Легендарният център Робърт Париш спечели общо четири титли в НБА, а феновете на Бостън Селтикс още говорят за невероятното му партньорство с друга легенда Лари Бърд. Париш блести по време на своята професионална кариера с невероятния си отскок. Той е известен не само с успехите си в най-добрата баскетболна лига в света, но и с това, че е вегетарианец. Париш нагледно доказва, че и без месо можеш да се наложиш и преуспееш във физически изискващ спорт като баскетбола.

2. Мартина Навратилова- тенис

Една от най-великите тенисистки за всички времена Мартина Навратилова не крие, че дължи дългата си и изключително успешна кариера на вегетарианството. Носителката на 18 трофея от Големия шлем участва в последния си професионален мач през 2006 година на Уимбълдън на 49-годишна възраст! Навратилова споделя за годините си в тура, че благодарение на това, че се е хранела главно с плодове, зеленчуци, паста, ориз и зърнени храни, е била много свежа сутрин, възстановявала се е бързо и почти не е имала крампи. Родената в Чехия тенисистка винаги открито е изявявала своите виждания и нагласи. Неслучайно тя е един от говорителите на организацията за защита правата на животните PETA.

1. Карл Люис- лека атлетика

Считаният от мнозина за един от най-великите атлети за всички време Карл Люис решава да се подготви за Световното първенство през 1991 година, хранейки се само с веган храни. След като печели титлата в спринта на 100 м, той заявява, че това е било най-доброто състезание в кариерата му. Оттогава той е страстен поддръжник на вегетарианството и веганството.