Блог

Разхлаждащи идеи за лятната жега

Разхлаждащи идеи за лятната жега Снимка: hqwallbase.com

Лятото винаги ни е вдъхновявало да поемаме повече напитки и по-начесто. Причините за това са, че течностите:

  • хидратират организма
  • охлаждат и освежават
  • доставят удоволствие и зареждат с настроение.

Ако обичайно човешкият организъм изпарява 2-2,5 литра влага за едно денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество достига до 4 литра за 24 часа. При загубата на 1 литър течност започва да ни мъчи жажда, при 2 литра намалява умствената дейност, при 3 литра започва виене на свят, а при 4 литра са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнание. 1/3 от недостига на влага може да се компенсира от хляба, супите, плодовете и зеленчуците, но 2/3 трябва да се набавя чрез течности.

КОИ НАПИТКИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

  • МИНЕРАЛНА ВОДА

Безспорно това е най-разпространената напитка. По способност за утоляване на жаждата, минералната вода заема челни позиции, поради съдържанието на голямо количество соли и биологически активни вещества.
Хладката минерална вода няма равна на себе си по утоляване на жаждата. Тя освежава, стимулира апетита  и премахва умората. Най-подходяща е трапезната минерална вода. т.е. тази, която съдържа не по-вече от един грам минерали на литър, или лечебната минерална вода с минерализация не по-вече от 4 грама на литър.
За да утолява жаждата най-добре, водата не трябва да е ледено студена!

  • ВОДА С НАТУРАЛНИ ЕСЕНЦИИ

Нищо не може да е по-добро от чистата вода, но ако не ви допада като вариант, може да прибегнете към тази с вкус на плодове – лимон, лайм, горски плодове, боровинки... Само се убедете, че не съдържа изкуствени подсладители, а има само естествени аромати.

  • ЧАЙ

Чаят е едно от най-добрите средства за утоляване на жаждата, но от него трябва да се пие една трета по-малко, отколкото вода. В горещините се препоръчва чаят да бъде леко студен. Не е важно дали е билков, черен, зелен... Важно е да е натурален, не много силен и наскоро попарен. Зеленият чай например съдържа прости флавоноиди (които се усвояват по-бързо), а черният - комплексни, които се смятат за отлично профилактично средство срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.

Бъдете внимателни с готовите студени чайове, поради възможността за наличие на повече изкуствени добавки, отколкото естествени съставки.  

Не се препоръчва обаче пиенето на повече от осем чаши чай дневно.

  • Зелен чай – никакви калории и много антиоксиданти в тази освежаваща и полезна за фигурата напитка! Горещият зелен чай е способен да защити кожата от ултравиолетовите лъчи - при четири чаши дневно резултатът е налице.
  • Мeнтoв чaй - консумирайте гo пpяcнo зaпapeн oт cвeжи лиcтa мeнтa и щe ce пoчyвcтвaте ocвeжeни. Действа изключително пpoxлaднo ĸoмфopтнo в лeтнитe жeги.
  • Черен чай с лед - той ефикасно утолява жаждата в големите жеги. Съдържа много антиоксиданти и полифеноли, които са от изключително голямо значение, ако искаме да сме бодри в горещите дни. Благодарение на добавения лимонов сок, черният студен чай помага за разширяване на съдовете и нормализиране работата на сърдечно-съдовата система. Това е и напитката, която понижава и холестерола в кръвта.
  • ПЛОДОВИ СОКОВЕ И НЕКТАРИ

Всеизвестно е полезното действие на соковете и нектарите. През лятото е най-полезно да приемате сок от боровинки, домати, грейпфрут, вишни, сливи и дренки. Киселината раздразва вкусовите рецептори, започва обилно отделяне на слюнка и така по-лесно се понасят горещините. Сладките сокове не са толкова подходящи за утоляване на жаждата, но са изключително полезни, защото съдържат пектин и витамини.
В горещините разреждайте сока с вода. Така по-бързо се усвоява от организма.

  • КИСЕЛО-МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Те са много освежаващи през горещите дни. Айран, йогурт, кисело мляко – всички те съдържат органични киселини и много добре освежават в знойните дни. Освен това, бързо се усвояват и помогат да се възстанови нормалния състав на микрофлората в червата. Във всички свои разновидности, киселото мляко може да се употребява със сладки плодове. Така ще утолите жаждата и ще снабдите организма с така нужните му белтъчини и калций.
Най-добре е да редувате кисело-млечните продукти с минерална вода. Прясното мляко не може да утоли жаждата така, както киселото, но ако го предпочитате, може да го пиете леко охладено. Не го консумирайте обаче след ядене, защото то затруднява смилането на храната.
През жарките дни най-добре  наблягайте на обезмасленото мляко.

  • БИРА

Пивото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, влияе положително на бъбреците, предотвратява образуването на камъни и повишава защитните сили на организма.
Специалистите препоръчват обаче бирата да се пие в малки количества (не повече от една халба дневно) и поради факта, че любимият на мнозина "нектар от хмел" съдържа алкохол (спиртните напитки не могат пълноценно да възстановят загубата на вода).

ИЗБЯГВАЙТЕ:

  • Газирани напитки. Сладките газирани напитки „палят” още повече жаждата, затова ги забравете през лятото.
  • Кофеинови напитки. Те действат диуретично и допълнително обезводняват организма.
  • Коктейли, които съдържат ликьор. Сега е момента да изпробвате коктейлите, които включват в състава си мента или лимон - и двете съставки са известни с тонизиращия си ефект. Сред предпочитаните летни изкушения са „Мохито“ и „Маргарита“.
  • Алкохол. Той води до дехидратация и увеличава риска от слънчев удар. Той е и една от причините за хипогликемия, а през лятото може да доведе и до други отрицателни последици, ако се приема в неподходящо време и/или в големи количества.
  • Прекалено студени напитки, тъй като те ще утолят жаждата ви само временно.

Може да се насладите истински на лятото, ако спазвате следните СЪВЕТИ за справяне с жегата:

  • Оставете физическите натоварвания за хладната част от денонощието – рано сутрин и надвечер.
  • Носете светли, памучни дрехи и шапка с периферия.
  • Пийте вода, билков чай, сокове, айран, избягвайте подсладените безалкохолни напитки. Не чакайте да ожаднеете, за да се сетите за чаша разхладително питие. Избягвайте алкохола и кафето.
  • Периодично пръскайте лицето си с вода. Ако ви стане прекалено горещо, може да подложите китките си под струя студена вода за известно време, както и да намокрите коленете и лактите с вода. Това ще ви охлади моментално.
  • Спете достатъчно и се хранете с леки храни. Избягвайте пърженото. Наблегнете на свежите плодове и зеленчуци, които изобилстват през летния сезон. Те ще ви зареждат с енергия и настроение през целия ден.