Блог

Защо сезонните храни са толкова важни?

Защо сезонните храни са толкова важни? Zdravoslovno.com Архив
Всеки месец носи със себе си огромно разнообразие от храни, които са характерни само за конкретния сезон.

Когото става дума за страната ни, богатството от природни дадености, плодородни земи и хранително разнообразие е наистина впечатляващо! Ето ни още една причина да се чувстваме щастливи, че живеем в България и имаме възможност да разберем смисъла и да усетим вкуса на "истинската храна".

Сезонните храни са естествено природно богатство не само за здравето ни, но и за здравето на планетата!

Друг чудесен аспект на това разнообразие от сезонни храни е, че те дават възможност да ги избираме и да разнообразяваме нашата трапеза и диета целогодишно!
Когато пазаруваме от големите вериги супермаркети и от подобни "модерни" магазини за хранителни стоки, ние можем да открием продукти, които са налични и се предлагат през цялата година, но те обикновено не са в своя сезон, а са отгледани извън "реколтата си". Истината за подобни продукти е, че те са отгледани в изкуствена среда и са зависими от химикали, консерванти и какво ли още не, т.е. все неща, които не да добри за нас и нашето здраве. 


три причини в подкрепа на сезонните храни 
  • Полезни са за здравето
    Плодовете и зеленчуците се берат в своя пик и своята свежест, и имат по-висока хранителна стойност.
    Те съдържат по-широк кръг от важни антиоксиданти, минерали, витамини и ензими, за разлика от плодовете и зеленчуците, които не са "в сезон" и са откъснати неузрели.
    Организмът се подкрепя от тези храни с лечебни способности и се прочиства по естествен начин без излишна намеса.

  • Пестят пари 
    Когато пазаруваме плодове и зеленчуци в сезон, те са по-евтини и изминават по-кратък път до трапезата ни. Изразходена е по-малко енергия за "израстването" им и са отгледани в естествена среда, в обичаен за тях климат.  
    Обратно на тях, плодовете и зеленчуците извън сезон изискват усилия за всичко описано по-горе, което си има и съответната цена.

  • Отгледани са по естествен начин там, където живеем
    Ако все още не сте потърсили фермерски пазар наблизо до вас, време е да го сторите!
    Освен, че подкрепяте местното производство, вие също ще попаднете на много плодове и зеленчуци в сезон, които са откъснати специално за вас. Когато продукцията е местна, тя ще запази своя аромат точно такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде. Представете си, че отхапвате от пресен и сочен домат, или праскова, която е откъсната днес от дървото, вместо купените от магазина, които трябва да изминат понякога и хиляди километри - те със сигурност ще изгубят аромата си.
    Да, определено не е същото! 
Най-добрите сезонни храни, които можете да намерите са тези, откъснати от полето на местните производители  и предложени на местния фермерски пазар. Ще се съгласите, нали? 

Материалът е взаимстван от www.healthywaytocook.com.


Открийте здравословните храни, които са "хит" през съответния месец на годината. Вашето тяло и вкусови рецептори ще ви благодарят ;)
   Януари       Февруари       Март   
Април Май Юни
Юли Август Септември
   Октомври       Ноември       Декември